fbpx

Het gevecht van molenaar Maarten tegen de windmolens: ‘Als je niets doet, dan komen ze er gewoon’

Het komende jaar moet elke gemeente, opgedeeld in 30 regio’s, onderzoeken waar en op welke manier het best duurzame elektriciteit op land kan worden opgewekt. Molenaar Maarten van Dijk vreesde dat zijn molen erdoor in gevaar zou komen en kwam in actie.

“Ik kan hier eindeloos zitten, kijken en luisteren naar de houten tandwielen.” Maarten van Dijk is al 10 jaar molenaar en ging de strijd aan met zijn gemeente Ronde Venen. Hij wilde ervoor zorgen dat er geen windturbines in het Geingebied zouden komen staan, waar zijn Mondriaanmolen staat. De molen uit 1874 werd meer dan 20 keer door Piet Mondriaan geschilderd.

Unesco-werelderfgoed

De polder waarin zijn molen staat heeft een cultuurhistorische functie. De Stelling van Amsterdam loopt dwars door de polders heen en staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. Een bijzondere omgeving, maar is het natuurgebied ook beschermd tegen windturbines? Daar maakte Van Dijk zich zorgen om.

Op een informatieavond van een organisatie die het natuurgebied wilde beschermen werd hij voor het eerst wakker geschud. Een projectleider was daar ingehuurd door de Regionale Energie Strategie (RES) om zijn verhaal te vertellen. “En zijn boodschap was duidelijk”, vertelt van Dijk, “Er zit een energietransitie aan te komen.”

Bron: Eenvandaag, https://eenvandaag.avrotros.nl/item/het-gevecht-van-molenaar-maarten-tegen-de-windmolens-als-je-niets-doet-dan-komen-ze-er-gewoon/

Een gedachte over “Het gevecht van molenaar Maarten tegen de windmolens: ‘Als je niets doet, dan komen ze er gewoon’

  1. Tis van de zotten die windmolens en zonnepanelenparken die horen in de woestijn of op daken slecht voor de gezondheid van mensen en dier. Mensen waarom deze planeet zo verwoesten! Dan zeggen ze dat stroom groen is terwijl ik langs de snelwegen overal zonnepanelen en windmolens zie verschijnen tis vreselijk gewoon om te zien hoe Nederland verwoest word

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *