fbpx

Omwonenden protesteren tegen windmolens: inwoners én gemeentebestuur trekken samen op

VEENENDAAL – Veenendaal dreigt ingesloten te worden door 240 meter hoge windmolens. Tot grote onvrede van de inwoners. Ook de gemeente wil een stokje steken voor de bouw ervan. Probleem: Veenendaal heeft niets te zeggen over het plan. Het betreffende gebied ligt net over de gemeentegrens.

De windmolens worden twee keer zo hoog als de Domtoren in Utrecht. Niemand wil zo’n groot gevaarte in de achtertuin hebben. Woeste omwonenden overhandigden vrijdagavond aan burgemeester Petra Doornenbal-van der Vlist van Renswoude maar liefst 5100 handtekeningen tegen de komst van de windreuzen.

Ook burgemeester en wethouders van Veenendaal willen er een stokje voor steken. Volgens hen hebben de windmolens niet alleen verstrekkende gevolgen voor de waarde van omliggende huizen, maar ook voor de gezondheid van de omwonenden.

Ondertussen worden inwoners van Veenendaal steeds ongeduldiger. Ze zijn volgens Gerard Oostermeijer nauwelijks geïnformeerd over de plannen, terwijl de inwoners van Renswoude en Overberg hier al lang van op de hoogte waren. 

Oostermeijer is woordvoerder van de stichting Duurzaam & Leefbaar, die zich verzet tegen de komst van de windmolens rondom Veenendaal. Ze is niet tegen windmolens, licht Oostermeijer toe. Dat is ze wel als deze zo’n beetje in de achtertuinen van omwonenden worden geplaatst.

Ziekmakende windmolens

Een van de geplande windmolens komt op 350 meter afstand van Oostermeijers achtertuin. Hij  vreest niet alleen dat de waarde van zijn woning daalt, maar voorziet ook gezondheidsklachten door de 240 meter hoge gevaarten.  ,,De wieken bewegen natuurlijk continu. Die laten daardoor slagschaduw achter. Daardoor flitst het zonlicht elke keer in je woning. Daar word je stapelgek van. Het kan zelfs ziekmakend zijn.’’

Het leidt tot slaapstoor­nis­sen, hart- en vaatziek­ten en concentra­tie­pro­ble­men.

Gerard Oostermeijer

Bron: https://www.ad.nl/veenendaal/veenendaal-protesteert-tegen-windmolens-inwoners-en-gemeentebestuur-trekken-samen-op~a1fd5672/

2 gedachten over “Omwonenden protesteren tegen windmolens: inwoners én gemeentebestuur trekken samen op

  1. Ben erg blij met het verzet tegen de windmolens. Echter wil ik wel even kenbaar maken dat ik als inwoner van Overberg (buitengebied) ook pas sinds januari op de hoogte ben, en ook nog een per toeval. Dus ook bewoners van Overberg hebben te maken met de slechte informatie voorziening.

  2. Bij de meeste inwoners van Renswoude is het ook nog niet zo lang bekend.
    Het is alleen informatie dat verstrekt wordt, de mening van de inwoners telt niet. De gemeente Renswoude zou al een gedegen onderzoek hebben laten doen en gaat vol voor deze wilde plannen ondanks de tegenspraak van de inwoners. Over alternatieven wordt alleen gezegd dat deze niet voldoen aan de gestelde ambitieuze klimaat doelen voor 2030 (i.p.v. 2050). Er is dus besloten dat het windmolens moeten zijn waarbij de grote molens het meeste geld opleveren, en daarmee is de kous af.
    Toch mooi om te zien hoe een democratisch gekozen gemeenteraad uiteindelijk zijn eigen weg gaat zonder zich iets van de inwoners aan te trekken.
    Ik vraag me af wat de echte drijfveer is… klimaat ideologie, ambitie om zo snel mogelijk de grootste windmolens van Nederland neer te zetten of een zak met geld voor gemeente en wethouders?
    Hopelijk wordt er in onze omgeving nog een keer een uniek beestje of een bijzonder gewas ontdekt, dan kan de natuurbescherming misschien nog wat tegenhouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *