fbpx

Petities en stil protest tegen komst windturbines in Overberg

HEUVELRUG Stichting Duurzaam & Leefbaar en Overbergs Belang hebben maandagavond twee petities aangeboden aan burgemeester Frits Naafs en wethouder Rob Jorg van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Daarmee protesteren ze tegen windturbines in Overberg. 

,,De Regionale Energie Transitie (RES) is in vele gemeenten al bepaald. In de Gemeente Utrechtse Heuvelrug echter nog niet”, aldus de stichting. Dit bleek afgelopen maandag uit het stille protest waarbij twee petities werden overhandigd aan burgemeester Frits Naafs en wethouder Rob Jorg. Voor het gemeentehuis in Doorn had zich een grote groep bezorgde inwoners verzameld. Velen lieten dit duidelijk kenbaar maken, door het laten zien van grote borden, spandoeken en kleding met het verzoek er op om windturbines uit de RES te halen. Een enkeling was zelfs zo creatief, om alvast een zonnepaneel mee te nemen. 

BEZORGD De eerste petitie was van Stichting Duurzaam en Leefbaar. Voorzitter Gerard Oostermeijer zegt met zijn petitie aan te tonen dat er geen draagvlak is voor windturbines van 241 meter hoog. Wel wil hij benadrukken dat er genoeg draagvlak is voor groene stroom en verduurzaming, zoals in de RES wordt bepaald. ,,De petitie die is overhandigd aan Burgemeester Naafs, is ondertekend door maar liefst 5.400 deelnemers. De zoeklocatie van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug ligt op de grens van Renswoude en Veenendaal. Hierdoor is er niet alleen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar ook in aanliggende gemeenten zoals Veenendaal, een grote groep bezorgde bewoners.” 

UNANIEM Dit geluid wil ook Overberg Belang maken. Deze groep heeft daarom een petitie gestart, waarbij elke inwoner van Overberg een brief heeft ontvangen door huis-aan-huis te gaan met een team vrijwilligers. ,,In deze brief wordt de stelling voorgelegd voor of tegen deze windturbines te zijn. Er werd ook ruimte geboden om alternatieven voor te dragen. Veel gehoorde alternatieven zijn zonne-lint, zon-op-dak, of windturbines in de bossen. Deze petitie is ontstaan uit de vereiste van het rijk voor draagvlak rond de RES-plannen”, zegt woordvoerder Albert van Deelen. ,,We hebben nog nooit eerder een uitslag zo unaniem gezien als deze. 99,8 procent zegt tegen te zijn. Met andere woorden iedereen, behalve 0,2 procent, is tegen. 

Het bleek bij vele inwoners van de gemeente een zeer zorgelijk onderwerp. Dicky Groothuis van het burgerinitiatief OVER (Overberg voor eerlijke RES) vertelt dat de huidige RES-plannen twee tot drie windturbines van maar liefst 241 meter hoog voorstelt. ,,Dit type hoge turbines is nog niet eerder zo dicht op woningen geplaatst.” 

ONZEKERHEDEN Grotenhuis zegt te spreken namens omwonenden die op minder dan 300 meter afstand wonen van de geplande windturbines. ,,Er spelen te veel onzekerheden om dit met een eerlijk geweten te vergunnen.” Ze zet namens OVER vraagtekens rond de veiligheid van omwonenden met bijvoorbeeld epilepsie, tinnitus en zorgboerderijen met de dagbesteders. Ze zet ook vraagtekens bij de haalbaarheid van de plannen. Ze noemt als voorbeeld een vergelijkbaar windpark met een rendement van 20 procent. ,,Deze zoeklocatie in ons windstille gebied zal ervoor zorgen dat wij onze RES-doelen niet zullen halen, maar wel ten koste van heel veel woongenot en gezondheid van onze inwoners.” 

Het RES-plan wordt voor 1 oktober door de raad besproken en zal daarna worden overgedragen aan de provincie. ,,Zowel stichting Duurzaam en Leefbaar, als Overbergs Belang, hopen met deze petities de gemeente goed te informeren bij hun besluit. De burgemeester heeft toegezegd zorgvuldig om te gaan met de petities en roept de raad op om voor het belang van de inwoners te staan.” 

Bron: Nieuwsblad De Kaap (https://www.nieuwsbladdekaap.nl/lokaal/natuur-en-milieu/696739/petities-en-stil-protest-tegen-komst-windturbines-in-overberg)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *