fbpx

Veenendaal trapt op de rem: geen regionaal akkoord duurzame energie zolang windmolens aan de horizon dreigen

VEENENDAAL – Of het nu windmolens worden of zonnevelden: de regio FoodValley gaat deze maand niet beslissen hoe ze meer duurzame energie denkt te gaan leveren. De Veenendaalse gemeenteraad heeft de stemming uitgesteld omdat er veel onvrede in Veenendaal is over vooral de plannen voor windmolens net buiten de stad.

Veenendaal blokkeert daarmee voorlopig dat de regio FoodValley gezamenlijk één plan naar Den Haag kan sturen. FoodValley is een van de dertig Nederlandse regio’s die moeten aangeven hoe ze in de toekomst energieneutraal kunnen worden: evenveel energie opwekken als gebruiken.

 In ambtenarentaal heet dat de Regionale Energiestrategie (RES). In gewoon Nederlands: gemeenten moet straks meer duurzame energie opwekken, zoals met zonneparken en windmolens. En juist over die windmolens is al weken beroering in Veenendaal.

Veel protest tegen windmolens

Veenendaal is te volgebouwd om zelf windmolens te plaatsen. Maar vlak over de gemeentegrens dreigt Renswoude (ook een FoodValleygemeente) een stuk land aan te wijzen als mogelijke plek voor windmolens. Vooral in de wijk Veenendaal-West – dicht bij Renswoude – is daar veel verzet tegen, met door duizenden ondertekende petities en veel insprekende (boze) inwoners die windmolens van 240 meter hoog in hun ‘achtertuin’ vrezen.

Wethouder Marco Verloop heeft al brieven naar de buurgemeenten gestuurd om te waarschuwen dat Veenendaal niet blij wordt van windmolens aan de gemeentegrenzen. Hij heeft vooral gevraagd om rekening te houden met de belangen van de Veenendaalse burgers De gemeenteraad is maandag nog een stap verder gegaan. Die heeft besloten de geplande stemming uit te stellen. 

Bewoners persoonlijk uitnodigen

Veenendaal wil van de zeven andere gemeenten in FoodValley weten hoe die denken over de RES. Die vergaderen ook deze maand daarover. De Veenendaalse raad wil zich het recht voorbehouden om in juni een eventuele beslissing uit te stellen, afhankelijk van de voorstellen die er nog komen. Al die ideeën en voorstellen van de acht gemeenten worden dan in september mogelijk opnieuw bekeken.

Bij een uitstel wil Veenendaal dat de FoodValley gemeenten maar ook door de waterschappen en de provincies Gelderland en Utrecht er nog eens naar gaan kijken. Dan moet het definitieve ‘bod’  van de regio FoodValley uiterlijk 1 november worden ingediend. 

Veenendaal wil ook uit laten zoeken of het juridisch mogelijk is om de bouw van grote windmolens net over de gemeentegrens onmogelijk te maken. Ondernemers die windmolens willen bouwen binnen een straal van maximaal 2,4 kilometer van Veenendaals grondgebied, moeten ook oppassen. Bij een concreet plan moeten ze de inwoners van Veenendaal-West persoonlijk vragen naar hun opvatting over de mogelijke plaatsing van deze windturbines.

Bron: AD (https://www.ad.nl/veenendaal/veenendaal-trapt-op-de-rem-geen-regionaal-akkoord-duurzame-energie-zolang-windmolens-aan-de-horizon-dreigen~ae644f81)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *