Een lint van zonnepanelen langs de A12 tussen Bunnik en Ede. Dat willen zes CDA-fracties als alternatief voor windmolens. Volgens de lokale partijen willen met dit voorstel de onrust onder bewoners over windmolens wegnemen.
Het gaat om de CDA-fracties van Veenendaal, Renswoude, Woudenberg, Utrechtse Heuvelrug en Bunnik. Volgens de initiatiefnemers levert een dergelijk plan net zo veel energie op als negen tot twaalf megaturbines. Het CDA van Zeist doet niet mee, omdat de politiek daar al voor windenergie heeft gekozen.
De CDA-fracties vertrouwen er op dat Rijkswaterstaat – eigenaar van de berm – gezien de landelijk verplichtingen die het kabinet op zich heeft genomen in het klimaatakkoord, mee wil werken aan de realisatie of zelfs de realisatie op zich neemt.
Aan zet
In de ogen van Werner van Katwijk van het CDA in Utrechtse Heuvelrug is de overheid aan zet om het transport van de energie te faciliteren. ,,Een dergelijk zonnelint met zonnepanelen levert, afhankelijk van de techniek en de mogelijke breedte (20 tot 40 meter) van het zonnelint, een opgewekt vermogen op van gemiddeld 3 MW per kilometer op. Dat is over een afstand van 15 tot 20 kilometer een totale opbrengst van naar schatting 45 tot 60 megawatt, vergelijkbaar met negen tot twaalf windmolens van 5 megawatt.”
Bezwaren
De CDA’ers komen met dit idee tegemoet aan de vele bezwaren onder de bevolking en het beperkte draagvlak voor windmolens, stellen ze. Van Katwijk: ,,We merken dat inwoners zich grote zorgen maken over de komst van de megamolens. Een uitgestrekt zonnelint langs de A12 stuit op minder weerstand en levert toch een belangrijke bijdrage aan de opwekking van duurzame energie. En dat is hard nodig om de ambities van het Klimaatakkoord en Verdrag van Parijs te halen.”
Een zonnelint aan de noordzijde heeft als voordeel dat er vanwege de ligging meer zonlicht wordt opgevangen. Het lint is visueel af te schermen en bij de aanleg is slechts één kabel langs de A12 nodig. ,,Het zonnelint voorkomt tevens dat de dorpen en steden langs de A12 worden geconfronteerd met 240 meter hoge kolossen van windmolens. Een mooi compromis”, vindt Van Katwijk.