fbpx

Het voornemen om in Renswoude windmolens te bouwen houdt de gemoederen bezig (video)

Emminkhuizerberg locatie windmolens Renswoude Veenendaal Overberg

RENSWOUDE – Ze staan er nog niet, maar het is nu al het gesprek van de dag. Het voornemen is om op de Emminkhuizerberg in Renswoude en op de Eindseweg in Overberg windmolens te plaatsen.

In Renswoude zou het gaan om twee turbines die ongeveer 240 meter hoog zouden moeten worden. De initiatiefnemer en de gemeente zijn nog in onderhandeling, maar niet iedereen is enthousiast.

Bron: https://www.xon.nu/7528-het-voornemen-om-in-renswoude-windmolens-te-bouwen-houdt-de-gemoederen-bezig

5 gedachten over “Het voornemen om in Renswoude windmolens te bouwen houdt de gemoederen bezig (video)

  1. Er zijn genoeg boeren die graag een deel van hun weiland vol leggen met zonnepanelen, zeker ook in het licht van inkrimping van veestapel. Da’s toch een veel betere oplossing? Alleen maar winnaars. Een handvol boeren met ieder een handvol hectare is genoeg om paar van die grote windmolens overbodig te maken.

  2. Het lijkt me geen goede zaak om weilanden vol te leggen met zonnecollectoren. Immers we moeten zuinig zijn met onze natuur in ons dichtbevolkte land. Zonnecollectoren op daken van schuren en huizen is naar mijn idee een veel beter alternatief

  3. Stel dat deze windmolens 0.75 GWh opleveren. Dus 1,5 GWh per gemeente, in totaal 3 GWh. Ter vergelijking, de 4 windmolens bij Ede hebben 2.23 GWh opgeleverd in 2020.( bron http://www.windstats.nl) Als je kijkt naar het aantal beschikbare daken; Overberg heeft 994 daken, Renswoude 2519 daken. (bron http://www.allecijfers.nl) Stel je nu voor dat we een geluidswal plaatsen van Overberg naar Veenendaal, aan beide zijden, in totaal 8 km lang en deze bekleden met zonnepanelen. Er is een proef geweest met Heijmans, waarbij een 400m lange wand is geplaatst, goed voor 0.028 GWh. Laten we zeggen dat de opbrengst jaarlijks 68.78 kWh per meter is, dan kom je met 8000 m op een opbrengst van 0.55 GWh. Nu zijn we al bijna 1 windmolen kwijt en een heel wat rustigere buurt rijk. Als we nu eens kijken hoeveel daken Overberg en Renswoude hebben om zonnepanelen op te leggen; dan kom ik in totaal op 3513 daken. Als we per dak rekenen met 3500 kWh, kom ik op 3513 daken * 3500 kWh = 12.3 GWh aan stroom. Nu is dat niet voldoende voor het totaal aantal inwoners, aangezien deze gemiddeld 19.52 GWh verbruiken, maar het is in alle gevallen veel meer dan de 3 GWh die de windmolens zullen opwekken.

  4. Het lijkt het gewin van 1 (Inno Wind BV…zoek maar via KvK) plus de positievelingen die geen echt belang hebben VS het verlies van duizenden (zie aantal keren getekende petitie).

  5. Die duizenden handtekeningen zijn op basis van foto’s die totaal niet kloppen. Laten we in ieder geval wel eerlijk en oprecht naar elkaar blijven, ik, en velen met mij, zitten ook niet te wachten op velden vol zonnepanelen die bovendien de grond vervuilen met zware metalen. En op daken kom je niet aan genoeg energie. Dus gewoon de daken zo ver het kan , kijken wat er overblijft en dan zo laag mogelijke windmolens. Maar wel stoppen met dat liegen met foto’s waarop windmolens staan die zo ongeveer een kilometer hoog zijn. Daar bereiken we helemaal niks mee,,,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *