fbpx

Windmolens in strijd met Europees recht

Vandaag is een extreem belangrijke dag voor wind op land. De Raad van State in Den Haag buigt zich over een viertal windprojecten in het licht van een uitspraak van het Hof van Justitie vorig jaar in Luxemburg. De sessie zal vermoedelijk vrij technisch zijn (juridisch gesproken dan), maar voor geïnteresseerden is hier de link naar de livestream: Livestream zitting over gevolgen Nevele-arrest voor vier windturbinezaken – Raad van State

Voor de Andere Krant editie Klimaat interviewde ik advocaat Peter de Lange, die geregeld burgers bijstaat die in opstand komen tegen windmolens. Om de zitting van vandaag beter te begrijpen kan het helpen om het interview met hem gelezen te hebben. Het volgt hieronder. Een pdf van het interview vindt u hier. De hele krant ontvangen? Dat kan door donateur te worden van CLINTEL (zie hier en hier) dan wel door de krant rechtstreeks bij De Andere Krant te bestellen.

Peter de Lange: ‘Windmolens in strijd met Europees recht’

Er is groeiende weerstand tegen vrijwel alle vormen van duurzame energie, wind op land, grootschalige zonneparken en biomassa. Maar, telkens als burgers plannen aanvechten bij de rechter vangen ze bot. Volgens advocaat Peter de Lange, die tientallen rechtszaken over windmolens voerde, zou dat wel eens kunnen gaan veranderen. Hij stelt namelijk op basis van Europees recht dat de normen voor windmolens achterhaald en ondeugdelijk zijn. Als hij gelijk krijgt zal dat grote gevolgen hebben, niet alleen voor individuele windmolens maar ook voor het Klimaatakkoord en de RES.

Mag je de gezondheid van mens en dier schaden om politiek gestelde klimaatdoelen te kunnen halen? Het lijkt absurd, maar het antwoord op deze vraag luidt in Nederland ‘ja’. Met name de overlast van steeds hoger wordende windmolens op land drijft vele burgers tot wanhoop en sommigen ontvluchten zelfs hun huis. Zij zijn geen klimaatvluchtelingen, maar klimaatbeleidsvluchtelingen.

Bron: RES in beeld, https://resinbeeld.nl/windmolens-in-strijd-met-europees-recht/

Een gedachte over “Windmolens in strijd met Europees recht

  1. Wij zijn voor duurzame energie maar geen windmolens in een gebied waar geleefd word. Daar zijn voldoende andere mogelijkheden voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *