fbpx

‘Windmolenpark Renswoude helemaal niet nodig’

RENSWOUDE Als het aan de Stichting Duurzaam en Leefbaar ligt, worden de Emmikhuizerberg in Renswoude en de Eindseweg in Overberg zo snel mogelijk definitief geschrapt als mogelijke zoeklocaties voor de plaatsing van windturbines. ,,We hebben die ziekmakende windmolens helemaal niet nodig.’’

Gerard Oostermeijer, woordvoerder van Stichting Duurzaam en Leefbaar, ziet voldoende redenen om de zoeklocaties voor windmolens meteen te schrappen. ,,In de eerste plaats dat windmolens enorme risico’s op gezondheidsschade meebrengen voor omwonenden. In de tweede plaats leveren alternatieve vormen van duurzame opwek, zoals zonne-energie, voldoende op om in de energiebehoefte van het dorp te kunnen voorzien’’.

Oostermeijer weet zich in zijn pleidooi gesteund door meer dan vierduizend mensen die inmiddels de petitie ‘Geen windmolens in onze leefomgeving’ hebben ondertekend.

LAATSTE WOORD NIET GESPROKEN ,,De mogelijkheid van plaatsing van vier tot misschien wel zes windturbines met een tiphoogte van maar liefst 240 meter in deze omgeving, heeft niet alleen in Renswoude en Overberg tot schrikreacties geleid, maar zorgt inmiddels ook voor veel onrust in Veenendaal’’, aldus Oostermeijer. ,,Logisch, want Veenendaal-West ligt binnen een straal van 1,5 kilometer van de beoogde windmolenlocaties. Dat betekent dat heel veel bewoners van die wijk straks gaan delen in de geluidsoverlast van de megaturbines van Renswoude en Overberg. En dat terwijl de gemeente Veenendaal zelf geen hoge windturbines wil plaatsen vanwege de te korte afstand tot woonbebouwing. Daarom zijn inwoners van Veenendaal niet blij met de plannen van de buurgemeenten. Ik heb tenminste begrepen dat wat betreft de buurgemeente hierover het laatste woord nog niet is gesproken.’’

GEZONDHEIDSSCHADE Bij het willen leveren van een bijdrage aan de doelstellingen van de door elke regio vast te stellen Regionale Energie Strategie (RES), hebben de gemeenten volgens Oostermeijer veel te weinig aandacht voor de grensoverschrijdende effecten van hoge windmolens. ,,Dat zou wel moeten, want de zoeklocaties liggen vrijwel overal aan de uiteinden van de gemeentegrenzen. In het geval van Renswoude en Overberg, dat tot de gemeente Utrechtse Heuvelrug behoort, betreft het ook nog eens een scheiding tussen twee RES-regio’s, FoodValley en U16.

Daardoor worden wij als bewoners van het grensgebied van beide plaatsen geconfronteerd met twee verschillende initiatieven voor de plaatsing van meerdere windmolens in onze directe leefomgeving; twee verschillende trajecten, met verschillende tijdlijnen en verschillende initiatiefnemers, maar die opgeteld wel kunnen betekenen dat we straks een compleet windmolenpark naast de deur krijgen. Dat moet je, ook als gemeenten, toch niet willen. Met name omdat er steeds meer bekend wordt over de gezondheidsschade die de niet te onderschatten geluidsoverlast en slagschaduw van windturbines voor omwonenden met zich meebrengt.’’

Bron: Scherpenzeelse Krant

4 gedachten over “‘Windmolenpark Renswoude helemaal niet nodig’

  1. Welke randdebiel heeft bedacht om deze molens zo dicht bij de bebouwde kom neer te willen zetten met alle consequenties van dien. De nadelen zijn toch bij ieder weldenkend mens bekend?????

    1. Deze randdebiel draagt de naam Sander van ’t Foort. Of zoals hij zichzelf graag ziet, de Jesse Klaver van de ChristenUnie. Dan weet je met van voor een klimaat-extremist je te maken hebt. Alle leefbaarheid zal wijken voor deze klimaatterreur.

    2. Kennelijk mensen die niet veel met hun landschap en omgeving op hebben. Zo’n mooi stukje van de regio kapot willen maken met deze gedrochten. En probeer inderdaad maar eens voor te stellen hoe dit moet zijn voor de directe aanwonenden. Vraag aan de initiatiefnemers: gaat het nu echt om het klimaat, of is het een prestigeproject met financieel rendement?

  2. Vanavond de online sessie aangehoord en het is mij wel duidelijk: het besluit om de windmolens te plaatsen is al genomen en de nodige voorbereidingen al in gang gezet. Dat er voor mega windmolens is gekozen is een geldkwestie, alles en iedereen moet wijken voor de plannen van een kleine groep dit er doorheen gaat drukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *