fbpx

Horizonvervuiling aan de rand van Veenendaal: bewoners west zijn de dupe

Montagefoto met de te bouwen windmolens in Renswoude - XON

Veenendaal – Buurgemeenten (Renswoude en Utrechtse Heuvelrug, Overberg) hebben vergevorderde plannen voor het (laten) realiseren van zeer grote windmolens. Deze worden strategisch geplaatst aan de uiteinden van de gemeentegrenzen, dus tegen Veenendaal-west aan. De mogelijkheid bestaat hier in totaal 6 van deze windturbines te plaatsen. De protesten er tegen komen nu pas op gang.

Dit alles uit naam van de Regionale Energietransitie die voor 1 juli al de eerste beslissingen dienen te nemen. Met een tiphoogte van 240 meter overstijgen de energie-opwekkers ruimschoots het hoogste gebouw van Nederland. De meer dan 10.000 inwoners van de wijk weten echter nog van niets. De reden? Niet Veenendaal maar de buurgemeenten Renswoude en Overberg (Utrechtse Heuvelrug) laten de windmolens plaatsen.

Eindseweg en op de Emmikhuizerberg

De beoogde locaties voor de vier windmolens zijn enkele weilanden aan de Eindseweg achter de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Veenendaal – gelegen achter de Slaperdijk, de westgrens van Veenendaal – en de Emminkerhuizerberg op Renswouds grondgebied. Deze ‘berg’ grenst aan rijksweg A12, net achter de Kooiweg, het einde van de Munnikenweg. De beoogde windmolens zijn van industriële omvang. Ter vergelijk: de windmolens op de grens van Ede en Veenendaal reiken tot ‘slechts’ 130 meter. Met 240 meter gaan de molens bijna wedijveren met de Eiffeltoren. Toegegeven, diens hoogste punt is met 324 meter nog een stuk hoger, maar de Euromast (185 meter) en de Utrechtse Domtoren (112 meter) verbleken bij de nieuwe molens.

Geluidsoverlast

Binnen een straal van 1,5 kilometer van de windmolens vallen niet alleen veel huishoudens in Overberg maar ook enkele Veenendaalse wijken. In Veenendaal-West gaat het al gauw om meer dan 10.000 mensen, woonachtig in wijken als de Vogelbuurt (rond de Goudvink en Rietzanger en aangrenzende straten), Componistenbuurt (rond de Componistensingel en de aangrenzende Munnikenweg) en Het Ruisseveen (rond onder meer de Schans en het Oudeveen).
De windmolens zorgen voor veel omwonenden ook voor slagschaduwen en geluidshinder. Die overlast kan flink zijn, afhankelijk van de winkracht, windrichting en afstand tot de molens. Windturbines van deze omvang produceren een indringend laagfrequent geluid, dat bij sterke wind regelmatig aanzwelt tot 80 decibel. Dat is vergelijkbaar met het geluid van een gemiddelde stofzuiger die naast je staat.

Wel lasten, geen lusten

Omwonenden in het buitengebied van de gemeenten Renswoude en de Utrechtse Heuvelrug hebben zich inmiddels georganiseerd binnen de Stichting Duurzaam en Leefbaar (www.duurzaamenleefbaar.nl). De stichting streeft twee doelen na: de windmolens weren en alternatieve ideeën voor verduurzaming aandragen. Alternatieven die niet gepaard gaan met horizonvervuiling, slagschaduw, geluidsoverlast, daling van woningwaarde én gezondheidsklachten.
De Stichting Duurzaam en Leefbaar wil inwoners van Veenendaal-West wakker schudden.

Bron: https://www.rijnpost.nl/nieuws/algemeen/1057183/horizonvervuiling-aan-de-rand-van-veenendaal-bewoners-west-zijn

Een gedachte over “Horizonvervuiling aan de rand van Veenendaal: bewoners west zijn de dupe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *